Πόλεμος για τον βυθισμένο θησαυρό

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ApoToPalioForum
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 21 Σεπ 2008, 15:35

Πόλεμος για τον βυθισμένο θησαυρό

Δημοσίευση από ApoToPalioForum »

Δημοσιευμένο από 03/09/03 στις 14:53:53 GMT+02:00 από admin

Πόλεμος για τον βυθισμένο θησαυρό.

Το πολύτιμο φορτίο ενός ισπανικού πλοίου στο επίκεντρο μιας διεθνούς διένεξης.

Επί σχεδόν 250 χρόνια, οι κασέλες με τον χρυσό, το ασήμι και τα σμαράγδια κείτονταν δίπλα στα οστά των ναυτικών που ακολούθησαν τον θησαυρό στον βυθό της θάλασσας. Τώρα όμως το πολύτιμο φορτίο ενός ισπανικού πλοίου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς διένεξης.

Δικαστήριο της Φλόριντας παραχώρησε σε μια ομάδα Αμερικανών κυνηγών θησαυρών περιορισμένα δικαιώματα σ' αυτό που μπορεί να αποδειχθεί, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», η πιο πολύτιμη υποθαλάσσια ανακάλυψη στον κόσμο: ένας θησαυρός, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, στο ναυάγιο του γαλιονιού «Νotre Dame de Deliverance» - τα γαλιόνια ήταν παλιά ιστιοφόρα φορτηγά πλοία. Ωστόσο οι κυνηγοί του θησαυρού αντιμετώπισαν τη Δευτέρα αντιδράσεις από την Ισπανία (αλλά και από τη Γαλλία), η οποία διεκδικεί την πλήρη κυριότητα του φορτίου που ο Ισπανός βασιλιάς Κάρολος Γ' είχε στείλει στην πατρίδα από την αχανή αυτοκρατορία του στον Νέο Κόσμο.

Το «Deliverance» βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής θυέλλης καθώς έπλεε κοντά στη νησιά Κιζ της Φλόριντας την 1η Νοεμβρίου του 1755, μια μέρα αφότου είχε αποπλεύσει από την Αβάνα με θησαυρούς από τα ορυχεία του Μεξικού, του Περού και της Κολομβίας. Πολλοί από τους 500 Γάλλους και Ισπανούς ναυτικούς του που επέζησαν του ναυαγίου πιστεύεται ότι έγιναν στη συνέχεια τροφή των κανιβάλων της φυλής Καλούσα, που ζούσε στη Φλόριντα. Τώρα, σχεδόν 250 χρόνια μετά, η εταιρεία Υποθαλάσσιες Έρευνες (Sub Seas Research), που έχει την έδρα της στο Πόρτλαντ, ισχυρίζεται πως εντόπισε το ναυάγιο του «Deliverance» σε βάθος σχεδόν 70 μέτρων, 40 μίλια ανοικτά του Κι Γουέστ. Τα συντρίμμια από το πλοίο αυτό, που είχε μήκος 50,5 μέτρα και ήταν εξοπλισμένο με 64 κανόνια, είναι σκορπισμένα στον βυθό σε μια έκταση 46 τετρ. χλμ., ανακοίνωσε η εταιρεία, που έπεισε το δικαστήριο της Φλόριντας να της παραχωρήσει δικαιώματα επί του ναυαγίου.

Τα πλούτη

Σύμφωνα με ένα τμήμα της φορτωτικής τού «Deliverance» που παρουσίασε η εταιρεία, το φορτίο του πλοίου περιελάμβανε 437 κιλά ράβδων χρυσού σε 17 κασέλες, 15.399 χρυσά δουβλόνια, 153 χρυσές ταμπακέρες, ένα χρυσοποίκιλτο ξίφος, ένα χρυσό ρολόι, 1.072.000 νομίσματα των οκτώ ρεαλίων, 24 κιλά καθαρού ασημιού, 14 κιλά μεταλλεύματος ασημιού, μεγάλο αριθμό ασημένιων αντικειμένων, έξι ζευγάρια διαμαντένια σκουλαρίκια, ένα διαμαντένιο δακτυλίδι και αρκετές κασέλες με πολύτιμες πέτρες, καθώς και κακάο και λουλάκι. Στη φορτωτική αναφέρονται επίσης «φάρμακα», η σύσταση των οποίων δεν διευκρινίζεται.

Εκπρόσωπος της ισπανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε τη Δευτέρα ότι το «Deliverance» θα διεκδικήσει σχεδόν σίγουρα η Ισπανία.

Πηγή: Τα νέα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στον κόσμο”