Τουριστικό αξιοθέατο το αμπρί του Ζαχαριάδη

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Τουριστικό αξιοθέατο το αμπρί του Ζαχαριάδη

Δημοσίευση από admin »

Πενήντα εννέα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας το στρατιωτικό καταφύγιο του τότε Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και η σπηλιά που χρησιμοποιούσαν ως στρατιωτικό νοσοκομείο οι αντάρτες γίνονται τουριστικά αξιοθέατα. Τα δύο αυτά μνημεία, που συνδέονται με μία από τις πιο δραματικές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, εντάσσονται σε κοινοτικό πρόγραμμα ανάδειξης μνημείων και τόπων με σκοπό να κεντρίσουν το τουριστικό και περιηγητικό ενδιαφέρον.

Εικόνα

Σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο δήμαρχος Πρεσπών κ. Λάζαρος Ναλπαντίδης τόνισε ότι «προχωρούμε στην ανάδειξη των μνημείων αυτών για δύο λόγους,για να κλείσει το κεφάλαιο του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή και να τονωθεί το τουριστικό ενδιαφέρον όσων επιλέξουν για προορισμό τους τις Πρέσπες» . Ο κ. Ναλπαντίδης υπολόγισε το τέλος των απαραίτητων εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο και εντός των δύο καταφυγίων «στις αρχές της άνοιξης του 2009, οπότε θεωρούμε ότι θα είμαστε πλήρως έτοιμοι για να υποδεχθούμε όσους θα θέλουν να επισκεφθούν τους δύο αυτούς χώρους». Στο πλαίσιο των εργασιών, περιλαμβάνεται αποκατάσταση του εσωτερικού χώρου στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπως ήταν την εποχή που χρησιμοποιείτο από το υγειονομικό προσωπικό των ανταρτών, με κρεβάτια από κορμούς δένδρων και πρόχειρα ξύλινα ντουλάπια στα τοιχώματα της σπηλιάς. Στη σπηλιά οι περιηγητές θα οδηγούνται από ειδική σήμανση, ακολουθώντας ένα διαμορφωμένο μονοπάτι, με ξύλινες αναβαθμίδες και μικρά σκαλοπάτια. Στην είσοδο του νοσοκομείου και του στρατιωτικού καταφυγίου, του «αμπριού» του Νίκου Ζαχαριάδη, θα τοποθετηθούν ξύλινες πινακίδες με εκτενή ιστορικά σημειώματα για την περίοδο του Εμφυλίου και τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν οι δύο χώροι.

Το νοσοκομείο των ανταρτών Τον Σεπτέμβριο του 1948, όταν οι επιχειρήσεις του πολέμου μεταφέρθηκαν στο Βίτσι, η ηγεσία του ΔΣΕ αναζήτησε ασφαλές μέρος για να εγκαταστήσει νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών. Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία επέλεξε τη σπηλιά, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον ερειπωμένο, σήμερα, παραλίμνιο οικισμό του Αγκαθωτού, καθώς λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του περιβάλλοντος χώρου ήταν αθέατη για τα αεροπλάνα και απροσπέλαστη για τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι τραυματίες από τα γύρω υψώματα αρχικά μεταφέρονταν με βάρκα στο Αγκαθωτό και στη συνέχεια με τα ζώα ως την είσοδο της σπηλιάς. Στους τρεις διαδοχικούς θαλάμους της σπηλιάς είχαν κατασκευαστεί 250 κρεβάτια και χειρουργείο, στο οποίο προΐστατο ο υπουργός Υγείας στην «Προσωρινή, Δημοκρατική Κυβέρνηση» τ ων ανταρτών, καθηγητής Πανεπιστημίου Πέτρος Κόκκαλης.

Στο δάσος, κοντά στο χωριό Πύλη βρίσκεται η σπηλιά-καταφύγιο τού τότε γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Εκεί, μετά την αναδίπλωση του ΔΣΕ, είχε εγκατασταθεί το Γενικό Αρχηγείο και η «Προσωρινή, Δημοκρατική Κυβέρνηση». Το στρατηγείο του ΔΣΕ βρισκόταν σε παρακείμενη του καταφυγίου του ηγέτη του ΚΚΕ σπηλιά, όπου αντίστοιχα είχαν αναπτυχθεί οι αποθήκες της επιμελητείας των ανταρτών καθώς και ο ασύρματος του Γενικού Αρχηγείου. Στο εσωτερικό της σπηλιάς υπήρχε διαμορφωμένος χώρος συνεδριάσεων για τη διεξαγωγή των πολεμικών συμβουλίων του Γενικού Αρχηγείου. Σχεδόν δίπλα, καμουφλαρισμένο υποδειγματικά με κορμούς δένδρων και πέτρες ήταν το μονοπάτι που οδηγούσε τον Νίκο Ζαχαριάδη στο «αμπρί» του, για τις ώρες ξεκούρασης και περισυλλογής.

Οι μάχες του Γράμμου Στον Γράμμο εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος του εμφυλίου πολέμου, τέτοιες ημέρες πριν από 59 χρόνια. Στις 2 Αυγούστου 1949 ξεκίνησε η τελευταία, όπως εξελίχθηκε, εκκαθαριστική επιχείρηση του κυβερνητικού στρατού εναντίον των δυνάμεων του ΔΣΕ. Η επιχείρηση, με την επωνυμία «Πυρσός», ξεκίνησε με παραπλανητική επίθεση προς το Βίτσι, ενώ σε διάστημα έξι ημερών και έπειτα από πολύνεκρες μάχες είχαν καταληφθεί στρατηγικές θέσεις στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα του Γράμμου. Στις 16 Αυγούστου, η δεύτερη φάση των επιχειρήσεων κατέληξε με την κατάληψη των οχυρών θέσεων του ΔΣΕ, στο Βίτσι, αλλά ο κύριος όγκος των ολιγάριθμων ανταρτών κατόρθωσε μέσω των εδαφών της Αλβανίας να καταφύγει στον Γράμμο.

Στις 25 Αυγούστου, παρουσία του βασιλιά Παύλου, οι κυβερνητικές δυνάμεις- αποτελούμενες από πέντε μεραρχίες, τέσσερα ελαφρά τάγματα πεζικού και ταξιαρχία καταδρομών, πολλά πυροβόλα και άρματα μάχης και ισχυρή αεροπορική υποστήριξη- εξαπέλυσαν την τελική τους επίθεση εναντίον των περίπου 12.000

ανταρτών. «Εδώ θα θάψουμε τον μοναρχοφασισμό» διεκήρυττε ο Νίκος Ζαχαριάδης σε μήνυμά του προς τους μαχητές του ΔΣΕ, η πραγματικότητα όμως θα τον διέψευδε. Στις 27 Αυγούστου, οι δυνάμεις του ΔΣΕ βρίσκονταν σχεδόν περικυκλωμένες, και το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ αναγκάστηκε να εκδώσει διαταγή εκκένωσης προς την Αλβανία. Δύο ημέρες μετά, οι αντάρτες εγκατέλειψαν τον Γράμμο οριστικά και στις 30 Αυγούστου στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού κατέλαβαν το οχυρό στο ύψωμα Κάμενικ, σφραγίζοντας το τέλος του αδελφοκτόνου πολέμου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online - 13/08/2008
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
apatsi

Δημοσίευση από apatsi »

Ως συνήθως το ΒΗΜΑ θα περιγραψει τους ανθρωπους που αιματοκύλισαν την Ελλάδα με τόνο ηρωϊκο. 12000 ατομα που πολεμούσαν και σκότωναν ποιόν? ΄΄Ελληνες στρτιώτες, αυτούς που η Ελλάδα τους περίμενε να την αναστήσουν μετά από ένα μακροχρόνιο πόλεμο και μια κατοχή με παιδια και γέρους που πεθαίνανε από την πείνα. Αυτούς που τους περιμέναν τα χωράφια να τα ξεχερσώσουν για να φάει ψωμί ο λαός. Βλέπεις το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΒΗΜΑ του 1940-44 από τις ελλάχιστες εφημερίδες που ΔΕΝ διεκοψαν την έκδοσή τους στην κατοχή και έκανε KANONIKES business, έπρεπε να ξαναβαπτησθει για να επιβιώση, όπως κάνανε και πολλοι Γερμανοί , Βούλγαροι , μαυραγορίτες , φασίστες, κλπ με τη λήξη του Β΄ΠΠ, οι οποίοι επανδρώσανε τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και αργότερα του αποκαλούμενου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. Ετσι γεννήθηκε το ΒΗΜΑ. (βλέπε Λαβυρινθο). Όσο για το Δήμαρχο Πρεσπών θα έλεγα ότι η δεύτερη δικαιολογία είναι αρκετή. Θέλει ο άνθρωπος τουρισμό. Κοντά στις φυσικές ομορφιές σου λέει ας τσιμπίσω και τους περίεργους στην καλλίτερη περίπτωση ή τους αμνήμονες στην χειρότερη. Μάλλον αυτόν θα μιμίθηκε ο Δήμαρχος Τήλου. Και μή χειρότερα.
Apatsi
Άβαταρ μέλους
pagani2
Δημοσιεύσεις: 61
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2008, 22:47

Δημοσίευση από pagani2 »

Τελικά είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι κάθε κακό έχει και ένα καλό μέσα του και το αντίθετο. Στην προκειμένη περίπτωση αν δεν υπήρχαν τότε οι αντάρτες πως θα βρίσκαμε εμείς αυτά που ψάχνουμε σήμερα?
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”