|| Νομίσματα Ευρώ ||  :: Επιστροφή στα περιεχόμενα :: 
 

Το ευρώ στον τύπο

<< πίσω <<

 

29/05/ 2003

 

Σαν επιδημία αυξάνονται τα κρούσματα πλαστογραφίας στη χώρα μας

 

Τα (πλαστά) ευρώ και τα... μάτια σας

 

Αύξηση των κρουσμάτων πλαστών ευρώ, τα οποία τυπώνονται στη Βουλγαρία και προωθούνται στην ελληνική αγορά, διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πιο διαδεδομένη είναι πλαστογράφηση των χαρτονομισμάτων των 200 ευρώ που κυκλοφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη.


Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η αξία των πλαστών αυξάνεται, καθώς οι αετονύχηδες στρέφονται στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, όπως αυτά των 200 ευρώ. Σημαντικές είναι και οι καταγγελίες πολιτών πως πήραν πλαστά χαρτονομίσματα από τραπεζικά καταστήματα. 

 

Αναγνώστης, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας, κατήγγειλε ότι υπήρχε πλαστό χαρτονόμισμα σε σφραγισμένη δεσμίδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμη και οι τράπεζες κάνουν ελλιπή έλεγχο για πλαστά. Γεγονός είναι ότι δεν έχουν όλα τα τραπεζικά καταστήματα ειδικευμένα μηχανήματα ελέγχου, με αποτέλεσμα να δέχονται πλαστά ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μεταβιβάζουν σε πελάτες.


Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι Κεντρικές Τράπεζες εντόπισαν το δεύτερο εξάμηνο του 2002 145.133 πλαστά χαρτονομίσματα, έναντι 21.965 πλαστών τραπεζογραμματίων που είχαν εντοπιστεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2002 αντίστοιχα εντοπίστηκαν έξι πλαστά χαρτονομίσματα (ευρώ) ανά ένα εκατομμύριο κυκλοφορούντων. Στα χαρτονομίσματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν τα φθαρμένα των 5 και 10 ευρώ, τα οποία από πολλά μηχανήματα αναγνωρίζονται ως πλαστά.


Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ώστε να μην πέφτουν στην παγίδα οι καταναλωτές, είναι τα εξής:


Ελεγχος με την αφή: Τα γνήσια χαρτονομίσματα έχουν ανάγλυφη εκτύπωση, ενώ οι ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.


Οπτικός έλεγχος: Παρατηρώντας το χαρτονόμισμα διακρίνεται το υδατογράφημα, η ταινία ασφαλείας και το ημιτελές στη μία όψη σχεδίασμα που συμπληρώνεται με το αντίστοιχο της οπίσθιας όψης όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως.


Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια όψη των γνήσιων τραπεζογραμματίων.


Εξέταση υπό γωνία: Στην πρόσθια όψη διακρίνεται μεταβαλλόμενη η εικόνα του ολογράμματος πάνω στη λωρίδα ελάσματος στα τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας και πάνω στο τμήμα ελάσματος στα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας.


 Εξέταση υπό γωνία: Στην οπίσθια όψη, στο τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, διακρίνεται η λάμψη της ιριδίζουσας λωρίδας (στα τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας) ή τη μελάνη μεταβλητού χρωματισμού (στα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας).


Επίσης, ο καταναλωτής μπορεί να διακρίνει και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, αν κρατήσει το τραπεζογραμμάτιο στο φως ή πλάγια:


1. Υδατογράφημα: Οταν το τραπεζογραμμάτιο είναι στο φως διακρίνεται μια εικόνα και η αξία του τραπεζογραμματίου.


2. Ταινία ασφαλείας: Οταν τραπεζογραμμάτιο είναι στο φως διακρίνεται μια σκούρα γραμμή.


3. Τμήμα ελάσματος: Στη δεξιά πλευρά της πρόσθιας όψης των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας (50, 100, 200 και 500 ευρώ) υπάρχει ένα ολόγραμμα πάνω σε τμήμα ελάσματος. Οταν το τραπεζογραμμάτιο είναι πλάγια στο φως διακρίνεται το αρχιτεκτονικό μοτίβο και η αξία του τραπεζογραμματίου.


4. Μελάνη μεταβλητού χρωματισμού: Στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ ο αριθμός που αντιπροσωπεύει την αξία είναι τυπωμένος με μελάνη μεταβλητού χρωματισμού, η οποία, όταν το τραπεζογραμμάτιο είναι πλάγια στο φως, αλλάζει χρωματισμό από μωβ σε λαδί ή καφέ.

Πηγή: Η Απόφαση

/Κορυφή/     


Copyright © 2000  [by John Baibakis]. All rights reserved.