|| Νομίσματα Ευρώ ||  :: Επιστροφή στα περιεχόμενα :: 
 

Το ευρώ στον τύπο

<< πίσω <<

 

01/03/2002

 

Στατιστικά περί ευρώ και συναλλαγών.

Έτοιμοι να κάνουν τις συναλλαγές τους από σήμερα αποκλειστικά με ευρώ εμφανίζονται οι Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑ.ΤΟ) σε 3.510 άτομα στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πάτρα, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά και την Κρήτη.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (80%) θεωρούν ότι αντέδρασαν καλά στο νέο νόμισμα. Το 10% εκτιμά ότι αντέδρασε πολύ καλά και το 10% μέτρια.

Το 90% απαντά ότι παρουσιάζονται ακόμη και σήμερα περιστασιακά προβλήματα από το ευρώ και το 10% θεωρεί τη χρήση του προβληματική.

Ικανοποιητικά ήταν τα μέτρα που λήφθηκαν για την ενημέρωση των καταναλωτών για τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες, καθώς το 40% τα χαρακτηρίζει πολύ καλά, το 40% καλά και το 20% μέτρια.

Η πλειοψηφία (60%) αντιμετώπισε σπάνια προβλήματα από την αναγνώριση και τη χρήση του νέου νομίσματος, ωστόσο ένα ποσοστό 80% συνάντησε δυσκολίες στη σύγκριση και απομνημόνευση των νέων τιμών και στην κατανόηση λογαριασμών, αποδείξεων και επιταγών σε ευρώ.

Στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι καταναλωτές συγκαταλέγονται οι μεγάλες ουρές στα καταστήματα (80%), οι δυσκολίες με τα ρέστα (100%), η αύξηση των τιμών (60%) και τα λάθη κατά τη μετατροπή ή η ανακριβής διπλή αναγραφή τιμών (60%). Ωστόσο, οι ερωτηθέντες δεν συνάντησαν καταστηματάρχες που δεν δέχονται ευρώ (80% απάντησε στην ερώτηση αυτή σπάνια και 20% ποτέ) και το 70% θεωρεί ότι τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό η εθνική συμφωνία για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Το 50% από τους ερωτηθέντες εκτιμά ότι αυξήθηκαν οι τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, ενώ σπάνια η περιστασιακά εντοπίστηκαν αυξήσεις στις υπηρεσίες, τα μικρά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 20% θεώρεί ότι η διπλή αναγραφή τιμών έπρεπε να παραταθεί μέχρι το Μάιο. Το 40% είναι ικανοποιημένο από τη διπλή αναγραφή τιμών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά θα προτιμούσε να μην υπήρχε, ενώ ένα 35% εκτιμά ότι το μέτρο δεν θα έπρεπε να ισχύσει.

Exετε γεια, λοιπόν, δραxμή, πεσέτα, φράγκο, μάρκο, λιρέτα, φινλανδικό μάρκο. Στη Γαλλία, την Oλλανδία και την Iρλανδία ο αποxαιρετισμός στα αντίστοιxα εθνικά νομίσματα είxε ήδη προηγηθεί, πριν από εβδομάδες, αλλά για τις υπόλοιπες εννέα xώρες μέλη το οριστικό «αντίο» έγινε xθες. Σε ορισμένες από τις xώρες, ο αποxαιρετισμός συνοδεύθηκε από αίσθημα νοσταλγίας, όπως τόνισε ο Kλάους Λίμπσερ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Aυστρίας, της οποίας το σελίνι κατέληξε να συμβολίζει την μεταπολεμική ευημερία της xώρας.

Eν τω μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή στην Eυρωζώνη σημείωσαν άνοδο 0,5% (μεγαλύτερη του αναμενομένου) τον Iανουάριο, με ασυνήθεις αυξήσεις τιμών σε εστιατόρια και στην παροxή άλλων υπηρεσιών. Ωστόσο, η Eurostat επιμένει ότι η επιβάρυνση του δείκτη τιμών από τη μετάβαση στο ευρώ δεν υπερβαίνει το 0,16%. «Oι επιπτώσεις από τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα ήταν πολύ περιορισμένες» τόνισε xθες ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, εκπρόσωπος της Kομισιόν για οικονομικά και νομισματικά θέματα. O κ. Θωμάς ανέφερε ότι η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο δείκτης πληθωρισμού στην Eυρωζώνη θα πέσει αρκετά κάτω του 2% εφέτος, όπως ήταν και η πρόβλεψη τον περασμένο Nοέμβριο.

 

/Κορυφή/     


Copyright © 2000  [by John Baibakis]. All rights reserved.