Πάνω από 100 αρχαία από την «σκαπάνη» χρυσοθήρα

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συντονιστές, Υπερσυντονιστές, Συνδιαχειριστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ApoToPalioForum
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 21 Σεπ 2008, 15:35

Πάνω από 100 αρχαία από την «σκαπάνη» χρυσοθήρα

Δημοσίευση από ApoToPalioForum » 14 Ιαν 2007, 13:30

Δημοσιευμένο από 14/02/04 στις 10:55:33 GMT+02:00 από admin

Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φως όχι η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά η εξομολόγηση ενός χρυσοθήρα -που έγινε κατά λάθος αρχαιοκάπηλος- στον πνευματικό της ενορίας του.

Ο άγνωστος άνδρας (ο ιερέας τηρεί το απόρρητο της εξομολόγησης) από την Εορδαία Κοζάνης, έψαχνε στην περιοχή για λίρες, αλλά τελικά εντόπισε δεκάδες αρχαία αντικείμενα της αρχαϊκής εποχής.

Απογοητευμένος από την ανακάλυψή του, αλλά και από τη σειρά ζημιών που προκάλεσε στα αρχαία αντικείμενα με τη «σκαπάνη» του, έσπευσε στον ιερέα της περιοχής του για να εξομολογηθεί και στη συνέχεια του παρέδωσε τα ευρήματά του.

Ο ιερέας με τη σειρά του παρέδωσε τα 100 και πλέον αρχαία αντικείμενα (μεταλλικά αγγεία, όπλα, κοσμήματα, πήλινα και χάλκινα νομίσματα) στην αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν στο 17ο αρχαιολογικό συμπόσιο που πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή αρχαιοκάπηλου από την ίδια περιοχή που υπό τον κίνδυνο σύλληψης και εντοπισμού των προϊόντων της λαθρανασκαφής του από την αστυνομία προτίμησε να τα παραδώσει στην αρχαιολογική υπηρεσία.

«Ο ιδιότυπος εντοπισμός των αρχαίων αντικειμένων καθιστά αναγκαία τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στην περιοχή. Προσπαθούμε να πείσουμε τους θησαυροθήρες να μας ενημερώσουν για το ακριβές σημείο εντοπισμού των αντικειμένων, ώστε να ξεκινήσουν σωστικές ανασκαφές. Είναι απαραίτητο κάποτε οι ίδιοι οι κάτοικοι να δημιουργήσουν συνείδηση διάσωσης και προστασίας των αρχαιολογικών θησαυρών των περιοχών τους» δήλωσε η αρχαιολόγος κ. Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη.

Από τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν, ξεχωρίζει ένας αττικός μελανόμορφος αμφορέας του 6ου π.Χ αιώνα με ιδιαίτερα εντυπωσιακή παράσταση, καθώς φέρει στην επιφάνειά του τις μορφές ενός ηλικιωμένου άνδρα κι ενός γυμνού νεαρού -πιθανόν αθλητή- που κυλά με τη βοήθεια ράβδου μια ακτινωτή μεταλλική ρόδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”