Βακτήρια - χρυσοθήρες

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συντονιστές, Υπερσυντονιστές, Συνδιαχειριστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ApoToPalioForum
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 21 Σεπ 2008, 15:35

Βακτήρια - χρυσοθήρες

Δημοσίευση από ApoToPalioForum » 14 Ιαν 2007, 13:39

Δημοσιευμένο από 02/04/04 στις 13:10:49 GMT+02:00 από admin

Θερμόφιλους μικροοργανισμούς, που μετατρέπουν διαλυμένα ιόντα χρυσού σε συμπαγή σωματίδια, ανακάλυψε αναπάντεχα Αμερικανός καθηγητής Μικροβιολογίας, κατά τη διάρκεια πειράματος που αφορούσε στη χρήση μικροβίων για τον καθαρισμό του εδάφους από τοξικά απόβλητα.

Ο Δρ Ντέρεκ Λάβλι του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης περιγράφει τα μικρόβια που ανακάλυψε σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology. Πρόκειται για βακτήρια και αρχαιοβακτήρια -πρωτόγονοι οργανισμοί που ανήκουν σε ξεχωριστό βασίλειο,- τα οποία ζουν σε αφιλόξενα για άλλες μορφές ζωής περιβάλλοντα, όπως οι υδροθερμικές πηγές και οι κρατήρες υποθαλάσσιων ηφαιστείων.

Ο Δρ Λάβλι πιστεύει ότι τα μικρόβια με το... άγγιγμα του Μίδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απομόνωση χρυσού από τα υπόγεια ύδατα ορισμένων περιοχών. Σύμφωνα μάλιστα με τον υδροβιολόγο Δρ Φρανκ Τσάπελ, τα σωματίδια του πολύτιμου μετάλλου που βρήκαν οι χρυσοθήρες στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, στις αρχές του 19ου αιώνα, δεν ήταν τίποτα άλλο από τα... περιττώματά τους, τα οποία αποτέθηκαν ως ίζημα σε περιοχές που ήταν κάποτε υποθαλάσσιες.


Μάλιστα, η ύπαρξη των ιζημάτων αυτών δεν ήταν δυνατόν να εξηγηθεί πριν από την ανακάλυψη του Δρ Λάβλι, τονίζει ο Δρ Τσάπελ.

Τα βακτήρια «χρησιμοποιούν διαλυμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το ουράνιο και ο χρυσός, με τον ίδιο τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε το οξυγόνο» αναφέρει ο Δρ Λάβλι. Με τη βοήθεια μιας σειράς ενζύμων, τα θερμόφιλα βακτήρια ανάγουν τα ιόντα χρυσού -Au(III)- σε συμπαγή σωματίδια -Au(O)- χρησιμοποιώντας το υδρογόνο ως πηγή ηλεκτρονίων.

Τα βακτήρια-χρυσοθήρες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πειράματος στο Κολοράντο, το οποίο αφορούσε στη χρήση μιας ομάδας μικροοργανισμών, που ονομάζονται γεωβακτήρια, για την απομάκρυνση του ουρανίου από τα υπόγεια ύδατα, κοντά σε τοποθεσίες αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Πηγή: Associated Press
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Anonymous την 06 Ιαν 2008, 20:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”