|| Παγκόσμια αλφάβητα ||  :: Αρχική σελίδα :: 

Περιεχόμενα
Εισαγωγή Φοινικικό Ελληνικό Κυπριακό Αραμαϊκό Κχαρόστι Κυριλλικό Devanagari Θιβετιανό Αραβικό Εβραϊκό Σανσκριτικό Ταϊλανδέζικο Ρουνικό Clagolitic Meroitic Ιρλανδικό Περσικό Βραχμανικό Ινδικό Αιθιοπικό Κοπτικό Αρμενικό Ιερογλυφικά Κινέζικο Κορεάτικο Γιαπωνέζικο Κεντρική σελίδα

Για να δείτε αυτή την σελίδα σωστά χρησιμοποιήστε internet explorer browser. Έχετε ερωτήσεις ή σχόλια; Γνωρίζετε κάποια επιπλέων στοιχεία πού θέλετε να προσθέσω στην σελίδα; Επικοινωνήστε στέλνοντας μου email.

 

 

Εισαγωγή

 

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να δείτε, επιλέγοντας από το αναπτυσσόμενο μενού, ορισμένα αλφάβητα διαφόρων εποχών και περιοχών, σύμβολα των οποίων μπορεί να δείτε αποτυπωμένα επάνω σε νομίσματα. 

Αλφάβητο είναι : Το σύνολο των συμβόλων (γράμματα) μιας γλώσσας, που αντιστοιχούν σε ήχους. Πρωτόγονες μορφές αλφαβήτου μπορούν να θεωρηθούν οι πρώτες βραχογραφικές γραφές (πιο σωστά βέβαια αυτές ανήκουν στην ιδεογραφική γραφή, αυτή δηλαδή που εκφράζεται με τα ιδεογράμματα, τις συμβολικές γραφικές αναπαραστάσεις μιας έννοιας). Η εισαγωγή κάποιων γραφικών συμβόλων παρουσιάζεται στην Αίγυπτο, οι πρώτοι όμως που συστηματοποίησαν αυτά τα σύμβολα ήταν οι Φοίνικες. Το αλφάβητό τους αποτελείται από 22 σύμβολα, σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό συμβόλων των αιγυπτιακών σφηνοειδών ή ιερογλυφικών αλφαβήτων.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελληνική η αρχαιότερη γραφή?

 

Ένα καταπληκτικό εύρημα από τις Βόρειες Σποράδες είναι δυνατόν ν αλλάξει ριζικά τις απόψεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τη δημιουργία των πολιτισμών της γραφής. Πρόκειται για το θραύσμα ενός αγγείου άνω στο οποίο είναι χαραγμένα σύμβολα κάποιου είδους γραφής. Το εύρημα χρονολογείται γύρω στο 4500 π.Χ., δηλαδή είναι ηλικίας περίπου 6.500 ετών.


Και μόνο η ηλικία αυτών των συμβόλων κάνει το εύρημα να μοιάζει εξωπραγματικό. Γιατί; Διότι το αρχαιότερο μέχρι τώρα γνωστό επιγραφικό τεκμήριο, που προέρχεται από τη Σουμερία και χρονολογείται στο 3200 π.Χ. είναι νεώτερο από το ενεπίγραφο όστρακο των Σποράδων κατά 1.300 χρόνια.


Αλλά υπάρχει και κάτι καταπληκτικότερο. Τα σήματα αυτής της προϊστορικής γραφής μοιάζουν πολύ με γράμματα του αλφαβήτου, που ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα πολύ αργότερα, γύρω στο 800 π.Χ. Το κεραμικό θραύσμα ("όστρακο") στην αρχαιολογική ορολογία βρέθηκε στην ανασκαφή της Σπηλιάς του Κύκλωπα, στην ερημονησίδα Γιούρα της Αλοννήσου. Χρονολογείται στην πολιτιστική φάση που ονομάζεται Νεώτερη Νεολιθική Εποχή και με συμβατική χρονολόγηση γύρω στο 4500 π.Χ.

/Κορυφή/     


Copyright © 2000  [by John Baibakis]. All rights reserved.