«Ποντικοί» στα άδυτα του Λαβυρίνθου

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5829
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

«Ποντικοί» στα άδυτα του Λαβυρίνθου

Δημοσίευση από admin »

«Παρά την περσινή κινητοποίηση της Αστυνομίας, οι παράνομες ανασκαφές και φέτος από αγνώστους στο εσωτερικό του Λαβυρίνθου είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Είναι άγνωστο τι ακριβώς αναζητούν να βρουν εκεί μέσα. Το σίγουρο είναι πως έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές και βανδαλισμούς στις ήδη βεβαρημένες στατικά αίθουσες και στοές του αρχαίου αυτού σπηλαίου...».

Εχει χαρτογραφήσει απ΄ άκρη σ΄ άκρη το σκοτεινό και δαιδαλώδες, υπόγειο τούνελ. Το ξέρει απ΄ έξω κι ανακατωτά, στις δύο εισόδους του αλλά και στα περάσματα και τα κατακρημνισμένα τμήματά του. Και στην πρόσφατη επίσκεψή του στα «λαγούμια» του Λαβυρίνθου, κοντά στο Καστέλλι Ηρακλείου στην Κρήτη, ο σπηλαιολόγος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ) Νίκος Λελούδας διαπίστωσε, όπως και το 2009, τα σημάδια της αυθαίρετης ανθρώπινης παρέμβασης στα απομεινάρια του αρχαίου σπηλαίου. «Παρά το γεγονός ότι η είσοδος και η παραμονή στον Λαβύρινθο απαγορεύεται ρητά- και γιατί είναι πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω της μεγάλης αστάθειας κυρίως των οροφών του- αποδεικνύεται δυστυχώς ότι όλα αυτά τα παραβλέπουν οι σύγχρονοι αρχαιοκάπηλοι-θησαυροθή- ρες-τυμβωρύχοι, οι οποίοι και εξακολουθούν να εργάζονται πυρετωδώς στο εσωτερικό του.

Μέσω του φωτογραφικού φακού αποτυπώνεται με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο ότι οι άγνωστοι λαθρανασκαφείς επέστρεψαν δριμύτεροι, συγκριτικά με την προηγούμενη εμφάνισή τους. Χρησιμοποιούν πλέον και γεννήτριες, ώστε με τα κατάλληλα τρυπάνια, δισκοπρίονα κι άλλα ανάλογα «επαγγελματικά» εργαλεία να τρυπούν τα τοιχώματα, να σκάβουν και στο δάπεδό του. Στον ίδιο χώρο εύκολα μπορεί επίσης να διακρίνει κανείς και τα υπολείμματα τροφίμων και μπουκαλιών νερού, που μαρτυρούν την παρουσία και εργασία τουλάχιστον δέκα ατόμων που ασχολούνται σε αυτήν τη δραστηριότητα...», λέει στα «ΝΕΑ».

Κρυμμένος εξοπλισμός
Σε ανάλογη περίπτωση που έγινε αντιληπτή κατά την περσινή χρονιά- θέμα που «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν φέρει και τότε στη δημοσιότητα, τον Ιούλιο του 2009- η Αστυνομία είχε προχωρήσει μέχρι και στην κατάσχεση του κρυμμένου σκαπτικού εξοπλισμού. Στην παρούσα φάση, για την ώρα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Κρήτης. «Καταγγελία γι΄ αυτές τις λαθραίες ανασκαφές έχει κάνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια το τοπικό τμήμα της ΕΣΕ. Το ίδιο έκανα και εγώ πέρυσι, όταν επισκέφθηκα το εσωτερικό του σπηλαίου με ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ταυτόχρονα, τον περασμένο Απρίλιο συνάδελφος έκανε σχετική αναφορά στην αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ. Τώρα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σπηλαιολόγοι της ΕΣΕ Κρήτης προχώρησαν και σε μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα Ηρακλείου. Οπως και να έχει, όλο αυτό πρέπει να σταματήσει γρήγορα...», τονίζει ο κ. Λελούδας.

Εδώ και δώδεκα χρόνια, με τη συστηματική εξερεύνηση και αναλυτική καταγραφή και του τελευταίου... εκατοστού των αχανών στοών του Λαβυρίνθου επιμένει να ασχολείται ο Τhomas Waldman (http://www.labyrinthos.ch). Ο ελβετός σπηλαιολόγος κατάφερε μάλιστα να... επιμηκύνει το μέχρι πρότινος γνωστό μήκος του σπηλαίου. «Ανακάλυψε τμήματά του στα οποία φτάνει πλέον κάποιος, έστω και πολύ δύσκολα, αν συρθεί ανάμεσα σε πολύ επικίνδυνες κατακρημνίσεις- κάτι που ο ίδιος επιβεβαίωσα μαζί του», σημειώνει ο έλληνας σπηλαιολόγος.

Αρχαίο λατομείο εξόρυξης πέτρας
«ΜΟΛΟΝΟΤΙ Η κρητική παράδοση επιμένει ότι αυτός είναι ο πραγματικός μινωικός Λαβύρινθος, στην πραγματικότητα όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα αρχαίο λατομείο εξόρυξης πέτρας. Η χρονολόγησή του, ωστόσο, είναι δυσχερής, με πιθανότερη πάντως αυτή των πρώτων ρωμαϊκών χρόνων. Υπάρχει πιθανότητα, ωστόσο, να λειτουργούσε ήδη πολύ παλαιότερα, γιατί όχι και από τους μινωικούς χρόνους! Ας μην ξεχνάμε ότι για κάμποσους αιώνες- και σίγουρα ήδη από το 1.300 μ.Χ.- ταυτιζόταν απόλυτα, από τους ντόπιους αλλά και όλους τους ξένους περιηγητές-τουρίστες της εποχής, με το θρυλικό κατασκεύασμα του Δαιδάλου, τον μυθικό Λαβύρινθο, λατρευτικό κέντρο των Μινωιτών, αλλά και άντρο τού επίσης μυθικού Μινώταυρου!», λέει ο κ. Νίκος Λελούδας.

«Αυτή ακριβώς η μοναδικότητά του ως κυριότερου τουριστικού αξιοθέατου της Κρήτης ίσχυε μέχρι την επίσημη ανακάλυψη-αποκάλυψη του μινωικού πολιτισμού, με την εύρεση των ανακτόρων-κέντρων του στα τέλη του 19ου- αρχές του 20ού αιώνα από τον Σερ Αρθουρ Εβανς. Μέχρι τη στιγμή που τα ανακτορικά κέντρα της Κρήτης πήραν από τον Λαβύρινθο τη σκυτάλη ως αξιοθέατο, πάρα πολλές αναφορές μάς υποδεικνύουν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι περιηγητές των προηγούμενων αιώνων επισκέπτονταν το γνωστό ως Λαβύρινθο αρχαίο λατομείο, καθοδηγούμενοι πάντα στο εσωτερικό του από ντόπιους γνώστες του, τους ξεναγούς της εποχής...».

Πηγή: tanea.gr, 11/08/2010
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5829
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: «Ποντικοί» στα άδυτα του Λαβυρίνθου

Δημοσίευση από admin »

Καταγγελίες για καταστροφές στον λαβύρινθο

Ελάχιστα επί της ουσίας πράγματα έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία του Λαβυρίνθου στη Μεσαρά, υποστηρίζει το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Για το λόγο αυτό και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, που παρήγγειλε από το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών να ερευνήσει την υπόθεση. Κατά την έρευνα, στην οποία συνέδραμε και το τοπικό τμήμα της Σπηλαιολογικής Εταιρείας συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος όγκος εργαλείων, απορρίμματα, αλλά και αρκετά αντικείμενα που θα αξιοποιηθούν για δακτυλικά αποτυπώματα.

Ωστόσο το Τμήμα Κρήτης της Σπηλαιολογικής Εταιρείας σημειώνει οι καταστροφές θα συνεχιστούν και στο μέλλον αν οι αρμόδιοι φορείς δεν προστατεύσουν αποτελεσματικά το μοναδικό αυτό μνημείο του τόπου. Το μνημείο περιέχει ένα μοναδικό θησαυρό πάνω από 2000 υπογραφών των επισκεπτών από το 1350 μΧ μέχρι σήμερα, κι αποτέλεσε τόπο καταφυγής σε ταραγμένες εποχές αλλά και μαρτυρίων και αβάσταχτων αγγαρειών κατά τη Γερμανική κατοχή.

Πηγή: news.ert.gr, 09/09/2010
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”